Työstressi – stressityö.

| posted in: Yleinen | 0

Työstressi on puheenaihe, joka on jatkuvasti pinnalla, enemmän tai vähemmän. Viime aikoina työstressi on puhututtanut taas paljon. Sanotaan, että pieni stressi (oli kyseessä sitten arkistressi, työstressi tai näiden yhdistelmä) on hyvästä. Missä siis menee raja? Mikä on hyvästä, mikä pahasta? Entä miten tunnistaa työstressin hiljaa hiipivät oireet?

Olen aina ihmetellyt, miksi stressiä ylipäätään erotellaan erilaisten syntyperien perusteella. Työstressi, arkistressi, ”pelkkä normaali stressi” jne. Yksinyrittäjällä, ainakaan minulla, ei ole eroteltavissa erikseen työstressiä tai arkistressiä, vaan ne kulkevat käsi kädessä ja rinnakkain, koko ajan. Toisen alueella esiintyvät vaikeudet heijastuvat väistämättä toiseen.

Toinen ihmettelyn aihe on se, miksi stressin käsittelemistä koulutetaan kaikille samoin tavoin. Samoin kuin stressin syntytekijät ovat kaikilla erilaisia ja yksilöllisiä, myös niiden hallitsemis- ja käsittelykeinot ovat yksilöllisiä. Se mikä laukaisee työstressin toisella, voi edistää työntekoa toisella. Se mikä auttaa toisella stressiin, voi lisätä sitä toisella entisestään.

Omat keinoni työstressin ja kaikenlaisen stressin käsittelemiseksi ovat niitä kaikille jo entuudestaan vanhoja tuttuja asioita. Listaan ne kuitenkin vielä tähän alle, jos joku saisi niistä uusia vinkkejä. Näistä osa liittyy suoranaisesti työntekoon, osa osittain, jotkin ovat enemmänkin yleisluonteisia stressinkäsittelykeinoja.

IMG_0238

1. Aloita päiväsi mielekkäästi.

Oli tämä sitten aamulenkki, kahvikupponen terassilla, kiireetön lehden lukeminen, lemmikin tai puolison huomiointi…

2. Älä vatvo, vaan tee!

Ryhdy heti aamusta tuumasta toimeen äläkä käytä turhaa aikaa ja energiaa siihen, mitä tänään pitäisi tehdä ja mitä tänään ei pitäisi tehdä. Olet miettinyt nämä asiat valmiiksi jo viimeistään edellisiltana.

3. Priorisoi. Delegoi (jos mahdollista). Aikatauluta, tai pikemminkin tavoitetauluta.

Yhtä kaikki. Kukaan muu ei voi tietää asioidesi tärkeysjärjestystä kuin sinä itse. Delegoi töitä, jos pystyt (yksinyrittäjä ei useinkaan pysty.) Aikatauluta.

Tai pikemminkin ”tavoitetauluta”. Aseta itsellesi tavoitteet, jos niitä ei aseteta ulkopuolelta. Ja vaikka asetettaisiinkin, aseta itsellesi niiden sisäiset välitavoitteet. Tarkastele tavoitelistasi edistymistä ja siinä pysymistä säännöllisesti. Tee tarvittavat muutokset.

4. Yritä pysyä työajoissa.

Mitä ne sinulle sitten ovatkaan. Yrittäjän työajat vaativat usein keskustelua muiden perheenjäsenten kanssa.

5. Estetisoi työympäristö.

Kotitoimistolaisena tämä on helppoa, sillä toimisto on osa sisustusta ja päinvastoin. Huomioi kuitenkin myös muut perheenjäsenet. Onko tila vain ja ainoastaan toimistokäytössä – vai onko se kenties myös harrastehuone tai esimerkiksi vierashuone? Käytä sellaisia värejä ja esineitä, joista pidät ja joista saat voimaa ja energiaa.

6. Lepää sopivasti.

Tauota työn tekoa useasti päivän aikana. Tee esimerkiksi taukojumppa, selaile lehteä ja pidä kunnolliset lounas- ja kahvitauot. Lähde kesken työpäivän raikkaaseen ilmaan, jos mahdollista. Jo viiden minuutin happihyppely tekee ihmeitä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Raikkaan ulkoilman jälkeen työteho ja ideointialttius lisääntyvät kuin itsestään. Muista myös kunnolliset yöunet!

7. Ota rennosti (siinä määrin kuin pystyt) sekä työ- että vapaa-ajalla.

Rennosti ottamisen määritelmä on kaikilla erilainen. Määrittele omat rentousrajasi. Pidä huoli siitä, että elämässäsi on hetkiä, jolloin et tee yhtään mitään omasta mielestäsi tärkeää – tuntematta huonoa omaa tuntoa.

8. Tee mieluisia asioita.

Harrasta. Tapaa ystäviäsi. Ota aikaa itsellesi. Mikä ikänä onkaan sinulle mieluista.

9. Tee yritystoimintaan liittyvä tarkistuskierros vähän ajan kuluttua.

Oliko valinta oikea? Onko yrittäminen antanut sinulle sen, mitä olit hakemassa? Onko se lyönyt tai lyömässä leiville? Onko kohderyhmä edelleen sama vai täytyisikö sitä päivittää? Onko palveluntarjonta kohdillaan?

Kenties olet saavuttanut osan tavoitteistasi. Kenties olet saavuttanut ne kaikki ja olet jo matkalla kohti suurempaa unelmaa. Tai kenties kamppailet vielä alkuvaikeuksien kanssa, mutta olet varma valinnastasi. Tee tällöin tarvittavat muutokset. Mikäli esimerkiksi taloustilanne vaatii kohentamista eikä se yrityksen puitteissa ole tällä hetkellä mahdollista, hakeudu yrittämisen rinnalla sellaiseen palkkatyöhön, jossa voit enemmän tai vähemmän ylläpitää yritystoiminnassasi vaadittavia tietoja ja taitoja.

10. Nauti elämästä!

 

Helppoa, eikö totta? Kunpa olisikin! Miten niin yksinkertaisesta asiasta onkin tehty niin vaikeaa? Ettei kukaan enää osaisi käsitellä työstressiä oikein, vaan siihen(kin) tarvitaan opastusta. Ja kuitenkin, miten niin yksinkertaiset opit ja asiat ovat niin vaikeita toteuttaa käytännössä.

Ensinnäkin, yksinyrittäjällä ei useinkaan ole ketään, kelle delegoida. Ei ehkä ehdi levätä riittävästi. Priorisointi, aikataulutus, delegointi, mitä ne ovat? Kaikki asiat vain ovat mielessä yhtenä kaaoksena. Ulos kesken työnteon, kuka sinne ehtii? Kissan silittely ja hellittely keskellä päivää, tämäkin saattaa tuottaa huonoa omaatuntoa, sillä tälläkin ajalla pitäisi tehdä töitä. Kotitoimistolaisena, kuinka voi ottaa rennosti keskellä tekemättömiä koti- ja muita töitä? Ja sitten olisi vielä ”oikeatkin” työt. Toinen työ yrittämisen rinnalle, sehän aika olisi kaikki pois varsinaisesta yritystoiminnasta.

Vapaus – ja ennen kaikkea vapaus tehdä sitä mitä haluaa, on usein se syy, miksi ryhtyä yrittäjäksi. Vaikka kuinka yrittäisi minimoida riskit etukäteen, yrittäminen on aina riski. Työstressi ei suinkaan vähene tästä tietoisuudesta, vaan päinvastoin lisääntyy.  Vapaus tuo mukanaan riskin ja riksi puolestaan (työ)stressin. Mikäli yrittäminen jo sinänsä on riski, niin yksinyrittäminen vasta onkin. Ryhtymällä yksinyrittäjäksi kasvatat tietoisesti työstressisi määrää. Hyvä me kaikki tietoisen stressivalinnan tehneet!

Joskus stressiin toki tottuu, jolloin se ikään kuin kuuluu (arki)elämään ja on osa kaikkea tekemistä. Olisi kuitenkin tärkeää pysähtyä miettimään, mitä työstressi yrittää minulle kertoa. Täytyisi siis osata tunnistaa työstressin oireet. Juuri tunnistaminen vaikuttaakin olevan päivän sana työstressistä puhuttaessa. Mikäli stressi on kuitenkin jo saanut sinusta yliotteen, suuntaa tulevana sunnuntaina Heurekaan Mielen hyvinvoinnin teemapäivään, jossa aiheena on stressistä palautuminen. Mikäli olet yrittäjä, muista myös vastata Suomen Yrittäjien työhyvinvointia käsittelevään jäsenkyselyyn. Aikaa vielä muutama päivä!

Työstressi – stressityö. Siis mikä? Työstressi on sanana käänteisesti stressityö. Miten siis välttyä työstressiltä, kun se on jo sisäänkirjoitettuna ja -rakennettuna omassa itsessään, siis työssä? Entä onko yksinyrittäjän työstressi jotenkin erilaista kuin palkkatyöntekijän työstressi? Kokonaisvaltaisempaa? Jotain muuta? Eroavatko yksinyrittäjän ja pienyrittäjän työstressit toisistaan?

Naapurin lapsen kaveri kertoi minulle eilen silmät sädehtien seuraavaan totuuden: Mä tiedän mitä yrittäjyys on. Se on sitä kun yrittää tehdä töitä.

Stressaako? Ota kantaa ja kommentoi!

PS: Olen kokoamassa yksin- ja pienyrittäjistä koostuvia stressinhallintaryhmiä, joissa työstressiin paneudutaan ja sitä käsitellään ensisijaisesti toiminnallisten ja etenkin draamalähtöisten menetelmien kautta. Mikäli olet kiinnostunut liittymään mukaan pilottiryhmään ja haluat lisätietoja, otathan yhteyttä! Ryhmien on tarkoitus startata sekä Hyvinkäällä että Helsingissä.

I

I

Leave a Reply